Tanden zijn erg belangrijk; we zien ze als ons visiteplaatje. Dat is ook de reden waarom mensen in eerste instantie aan een beugel beginnen: een regelmatig gebit als resultaat is niet verkeerd. Behalve een regelmatig gebit vinden we de kleur van onze tanden ook erg belangrijk; hoe witter, hoe beter.
Het eerste wat je kunt doen om dat te bereiken is natuurlijk poetsen, flossen, ragen en voor de tweede keer per dag poetsen. En flossen. En als je dan toch nog bezig bent, kun je ook nog wel even ragen. Maar er is meer wat je kunt doen voor parelwitte tanden. Zo kun je je mond spoelen met mondwater. Vaak zit hier een licht percentage waterstofperoxide in - wat een blekende functie heeft. Zorg er wel voor dat je het niet doorslikt; doe dat liever met het volgende:
- Pure chocolade: Hiervoor moet je wel de allerpuurste vorm hebben (maar hé; chocola is chocola!). Dit bevat theobromine die bijdraagt aan een sterker glazuur, maar ook een witter tandoppervlak.
- Knapperige groenten: Zorgen er voor dat een deel van het tandplak verdwijnt.
- Zuivelprodukten die calcium en fosfor bevatten: Dit is weer goed voor het tandglazuur.
Dit laatste is de laatste tijd nogal ''in''. Een trend en inmiddels een obsessie voor sommigen. Bleach Orexia; een nog niet zo lang bestaande verslaving. Tuurlijk is een keer je tanden laten bleken voor bijvoorbeeld je bruiloft helemaal niet erg, maar doorslaan met tanden bleken heeft gevolgen. Zo kun je je tandglazuur aantasten, kunnen er tandvleesontstekingen,- en/of bloedingen ontstaan. Tanden kunnen dun worden door de vele malen bleek; waardoor er risico is op tanderosie - en licht doorzichtig zijn.
Nogmaals; een enkele keer je tanden laten bleken kan geen kwaad. Het is echter niet nodig om vervolgens nog obsessief naar whitening-tandpasta's, whitening mondwaters en kauwgom te graaien. Onze tanden hebben van nature een ietwat gelige kleur; en dus niet de kleur van de inhoud van een potje Tipp-Ex. Daarbij blijft het belangrijkst voor een gezond en stralend(wit) gebit: poetsen. En flossen. En als kers op de taart ook nog even ragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten