In the beginning, there was chocolate

En dan ook echt in het begin. Goed misschien niet zó lang terug - vijf miljard jaar terug was er sowieso vrij weinig behalve puin wat ooit sterrenstof was, maar 4000 jaar terug hadden ze het wel. Alleen, in plaats dat er voor chocola werd betaald, werd er mét chocola betaald. Ja, zelfs de Maya's en Azteken zagen er wel waarde in, ook al was het maar voor de cacao.
Laten we maar beginnen met de keiharde feiten; het is lekker. Er zijn vast een heleboel chemische trajecten en stofjes die ervoor zorgen dat onze smaakpapillen over hun toeren raken en ''meer!'' roepen, maar doet dat er echt toe? Nee. Niemand die daar aan denkt als ze een KitKat uit de snoepkast graaien - de enige naar wie we dan luisteren is onze knorrende maag. Maar chocola heeft nog meer positieve uitwerkingen op ons lichaam, behalve het stillen van onze trek.

Chocola laat het hart (langer) kloppen: Dankzij de antioxidanten in de vorm van flavanoïden die zich in de cacao bevinden werkt chocola gunstig op de bloeddruk en vaten. Er is wel één maar; die flavanoïden bevinden zich in rauwe cacao. Bij het verhitten (wat bij repen gebeurt) of het bakken ervan (gebeurt bij koekjes) gaan die ''gezonde eigenschappen'' achteruit. Het best is dus om chocola te eten met een hoog percentage cacao. Een hoog percentage cacao heeft sowieso meer voordelen: het bevat ook aanzienlijk minder vet en suikers. Ook helpt cacao tegen bacteriële overgroei wat weer gunstig is voor het gebit - ik bedoel maar, je tanden wit eten naast het poetsen. Wie wil dat niet?
Al deze feitjes dragen misschien wel meer bij aan de populariteit van dit voedingsmiddel. Tegenwoordig speelt zij zelfs rollen in films zoals Charlie & the Chocolate Factory of de film Chocolat (beide met Johnny Depp in de hoofdrol, vatten jullie 'm ook? En wij vrouwen hebben de naam met onze zogenaamde chocola-verslaving...).

Toch heeft chocola ook nadelen. Zo tast melkchocolade het gebit aan - en laat dit nou net de meest verkochte vorm van chocola zijn. Ook moeten we goed opletten wanneer onze viervoeter in de buurt is, want hoe lief ze ook kijken en wat voor nieuwe tactiek ze ook uitproberen: voor zowel honden als paarden (niet dat die door je huis heen dwalen) is het dodelijk. Zo kan een hond van tien kilo bij het eten van 12,5 gram pure chocola al ziekteverschijnselen vertonen. Geef dus nooit toe aan die twee trouwe hondenogen - ik schoot al in de stress toen mijn hond vijf jaar terug een kruimel van een M&M had opgeslobberd. Een beetje overbezorgdheid kan in zo'n geval geen kwaad - het wordt je echt wel vergeven als je de hele avond angstvallig naar elke ademhaling van je blonde fluffybol zit te kijken en al stiekem een traantje hebt weggepinkt.



Natuurlijk zijn er ook een heleboel leuke feitjes over chocola waar je absoluut helemaal niets aan gaat hebben in je levensdagen, maar ik ga je ze toch vertellen. Gewoon omdat het kan.

  • Chocola werd ooit beschouwd als verleiding van de duivel;
  • Chocola werd ook ooit gebruikt als verleidingsmiddel van Casanova;
  • Gelukkig werd chocola ook als medicijn gebruikt in de zestiende eeuw;
  • In 1982 werd chocola voor het eerst meegenomen aan boord van ruimteschip de Columbia.

En laten we dan afsluiten met een beautyfeitje: er zijn chocolade lippenbalsems. Chocola heeft een beschermende werking op de lippen. Er zijn dan ook genoeg merken - waaronder Dizao Organics - die choclade lippenbalsem op de markt hebben gebracht. En er is echte chocola. Gewoon, lekker en eetbaar:

Geen opmerkingen: